Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TKO ĆE DO 76 RUKU

Žestoki nastup Penave: Napadao novinare, mahao Novostima, pričao o Tesli...

Zagreb: Ivan Penava održao konferenciju za medije
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/9
23.04.2024.
u 11:56

Predsjednik Ivan Penava sazvao je konferenciju s početkom u 11 sati kako bi izvijestio javnost o sastanku Predsjedništva Domovinskog pokreta

Hoće li Domovinski pokret i HDZ doći do konsenzusa i uspostaviti većinu, i uz koje ustupke, ostaje još vidjeti, u jeku pregovora koji su počeli između dvije stranke nakon održanih izbora. Već je poznat i pregovarački tim obje stranke, a iako je predsjednik stranke Ivan Penava trebao izvijestiti javnost ovog utorka o pregovorima, u više se navrata obrušio na novinare. 

Penava je pred novinarima poručio kako razgovaraju s obje političke opcije, dodajući kako se stranka ''neće prodati ni pod koju cijenu'', usprkos napisima u medijima. Ponovio je kako sa svima može pregovarati, osim s Možemo i SDSS-om, a nešto žešća rasprava krenula je kad su Penavu priupitali ima li stranka problem s nacionalnim manjinama. 

– Uvodno želim zahvaliti svim građanima koji su iskoristili mogućnost izlaska na izbore, pokazali su odgovornost i što znači živjeti u demokratskoj državi. Zahvaljujući onima koji su poklonili glas DP-u, a bilo ih je više od 200.000, potvrdili smo rezultat koji imamo i koji je za nas realan i očekivan. Za sve koji misle da znaju politiku pa ih slušamo kako analiziraju godinama, za njih je ovo iznenađenje. Svi ti kojima je to iznenađenje ili ne razumiju posao kojim se bave ili pak rade za skrivene političke snage čije su oni poluge – osvrnuo se na samom početku Penava, dodajući kako su zadovoljni rezultatima, ali i time što su uspjeli prezentirati stranku pred biračima. 

Poručio je kako vrijednosti neće prodati ni pod koju cijenu te da su spremni na sve opcije

– Spremni smo i na sastavljanje buduće vlade, ali i na oporbu i na nove izbore. Zbog naslova koje čitamo kod nas se ništa nije promijenilo. Sve ostaje isto, situacija je takva da su nam SDSS i Možemo neprihvatljivi, sve ostale opcije na stolu su i sa svima se razgovara. Zbog javnosti, ali i zbog vas, pravi razgovori tek su jučer krenuli, sve ovo do sada što se pisalo gluposti su i laži. Onaj tko je to sastavio zna valjda bolje od mene. Sve napise shvaćam kao nanošenje štete DP-u – komentirao je.

Novinari su ga upitali bili bi pristao na vladu s HDZ-om, uz podršku SDSS-a izvan vlade, na što je Penava poručio kako ''ima potrebu raskrinkati famu koja se vodi''.

– Nisam od jučer u politici, u izvršnoj sam vlasti u Vukovaru, čine je i nacionalne manjine. Čovjek sam koji se s punim razlogom borio protiv nametanja dvojezičnosti u Vukovaru, takvog me spominjete, ali nitko od vas ne ističe da sam ja jedini gradonačelnik Vukovara koji je bez problema otišao na misu u srpsku pravoslavnu crkvu. Dobio sam povjerenje i građana srpske nacionalne manjine, tako da govoriti da DP-u problem predstavljaju nacionalne manjine gruba je ljudska uvreda jer DP protiv nacionalnih manjina nema apsolutno ništa. Da ste iole korektni, citirali biste me kada sam prije mjesec dana iz Krnjana rekao da nam je gadljivo što se sa  sigurnošću ljudi trguje obećavanjem GSM signala i uvođenjem javne rasvjete. Govorimo o mjestu u kojem su većinom pripadnici srpske nacionalne manjine – komentirao je. 

POVEZANI ČLANCI:

Novinari su ga i drugi put pitali što bi u slučaju SDSS-a izvan vlade, no Penava je nastavio. 

– Što se tiče srpske nacionalne manjine, ponovno otvaram oči jer neki ne žele vidjeti. Što se tiče SDSS-a, u Vukovaru su i dalje u Gradskom vijeću Savo Manojlović i Radivoj Đurić na listi DP-a, pravoslavci Srbi, a ima ih još. Toliko o mržnji i crnim hordama ustaša, kako nas neki opisuju. Da ih mrzimo, bismo li ih stavili na liste? No, dolazimo do ključne teme – kakvi Srbi? Srpska nacionalna manjina – dokle god poštuje hrvatski zakon – s  njom nemamo problem – komentirao je Penava, pa nakon toga dao protuprimjer manjine koju ne podržava, a koja se odnosi na SDSS i medij Novosti. 

23.04.2024., Zagreb - Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava odrzao je konferenciju za novinare. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

– Podržavati ovakvu politiku koja financira ovakve tvorevine našim novcem, to ne dolazi u obzir – poručio je. Novinari su ga onda i treći put pitali može li prihvatiti opciju u kojoj bi vladu HDZ-a i DP-a podržavao i SDSS.

– Kad vas idući put pogledam u oči, ne želim dati ni milimetra prostora za nepodopštine koje vaši kolege rade. Na te vrste hipotetskih pitanja odgovarati neću, iza tih floskula se kriju određene političke agende – odgovorio je novinarima pa im još dobacio i ''kako mu sijeku odgovore'', a potom je pozvao i svoju PR-ovku da moderira konferenciju.

Na pitanje kako će ući ponovno u koaliciju s HDZ-om ako je prije nekoliko godina izašao iz stranke, Penava je odgovorio argumentom bliskog svjetonazora.

– Kad bih gledao tko mi je što rekao, ne bih ni s kime razgovarao i ne bih mogao izvršiti ono što su građani htjeli. Kakav bi odnos DP-a trebao biti prema ljudima koji su činili puno gore stvari? Molim vas za doticaj s realnošću i ljudskost. Imali smo rijetku mogućnost izlaska na izbore prošle srijede, dobili smo konstelaciju kakvu smo dobili. Neupitno je da je HDZ relativni pobjednik, drugi je SDP i treći je DP. Karte su podijeljene, trebamo sjesti i razgovarati. Da sam imao 76, pitali biste me koji su prvi koraci u vladi, volja birača je iskazana. Apsolutno smo spremni na sve scenarije, treći smo, i unatoč prognozama da ćemo se raspasti, jači smo no ikada – poručio je Penava. 

– Andrej Plenković govorio je različite stvari, svašta je izgovarano, jednako tako bilo je i s naše strane. U svakoj situaciji mi se može postaviti ovakvo pitanje. Što govori Benčić? O nečemu crnom, je l' bi trebao s njima? S obzirom na podijeljene karte, danas odgovornost prema biračima tjera na dijalog i sastavljanje stabilne vlade koja će upravljati zemljom. Ako to nije moguće, imamo druge scenarije koji nisu dobri, ali je to tako – kazao je pa uz grubu prepirku s novinarima, komentirao i je li iznevjerio svoje birače s obzirom na moguću suradnju s HDZ-om:

Podržavate li prijedlog o Vladi dosadašnje opozicije na godinu dana koja bi se bavila s pet točaka?

– S kime da mi zemlju usmjerimo k suverenizmu nego s onima koji su nam bliski svjetonazorski? To pitanje upućuje na izdaju, to je smiješno. Ići s lijevima bilo bi gore.

Novinari su ga pitali i planira li ugasiti Novosti, kao i iz kojeg razloga nastupa agresivno pred novinarima, na što se on obrušio na njih.

– Nemojte implicirati da sam agresivan. Znam čitati i vidim teze koje se plasiraju, imam pravo to komunicirati. Koliko teza ste vi pogazili? Je l' vidite kakva huja izbija? Mi to tako kažemo. Ako morate privatizirati prostor – dajte – kazao je.

Komentara 183

22
224
12:43 23.04.2024.

Ma kako vas nije sram? Čime je to Penava mahao, s kime se svađao, koga je vrijeđao? Imam dosta godina ali nisam svjedok vremena iz 1946- 1950. kada je ljevičarska rulja i optuživala i sudila ali prema onome što sam čuo i kad usporedim isto se i danas ponavlja. Vi bi ponovo hrvatskim tijelima punili Jazovke, Hude jame, Slavska polja, Maceljske šume i tisuće i tisuće rupa i vrtača. Punili bi ih ne iz neke ideologije nego samo i jedino iz razloga jer bi htjeli ponovo pljačkati naša mukom stečena dobra i živjeti na našoj grbači....Zato desnici u Hrvatskoj predlažem slogan koji treba visiti na svakoj banderi s porukom ljevičarskim neradnicima: "Ne damo vam više naše novce".....

BI
Bilidelikt
12:43 23.04.2024.

Bravoooo Penava Majstore, molim da ovu ekipu koja je napustila sabor (1990. ) kada glasalo o samostalnosti Hrvatske, pošalješ u mračnu prošlost. Bilo bi uredu da se nakon trećeg poraza peđa i ekipa zatvore obrt.

DI
DinkoD
12:19 23.04.2024.

Sta je "novinari"? Panika? Hrvatska mora biti ociscena od sdpovih antihrvatakih medija, nakon toga ide Turudic koji fe izvuci SDPov mulj pa nakon toga i Zokijev, vjerujem da ce Zokiju uskoro biti i sudjeno, a onda sve ostalo... ova zemlja ce se desotonizirati i procistiti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije